Dampede Blåskjell

08/07/2025 /
13

Nå er det sommer – og hva er vel bedre enn å nyte ferske blåskjell ute i sola?

Når temperaturen stiger og kveldene blir lange, er det få ting som slår smaken av nykokte blåskjell med hvitløk, urter og et godt glass vin. Å dampe blåskjell er både enkelt og utrolig smakfullt – perfekt for en lett sommermiddag som imponerer uten stress.

Blåskjell er ikke bare en sommerfavoritt, men også utrolig allsidige. Du kan koke blåskjell med fløte og chili for en kremet touch, eller lage en frisk blåskjellsuppe som passer perfekt som forrett eller hovedrett. Enten du skal lage en rask hverdagsmiddag eller leter etter spennende oppskrifter til helgekosen, er blåskjell et sikkert sommerkort.

Denne oppskriften på dampede blåskjell gir deg det beste fra havet, med rene smaker og enkle ingredienser. Server gjerne med godt brød og aioli – og du har en middag som smaker ekte sommer.


Oppskriften er beregnet for 2 personer

Ingredienser:

2 cherrytomater

4 fedd hvitløk

1/2 løk

1/2 chilipepper

1 dl skalldyrkraft eller vann

1 dl hvitvin

5 dråper tabasco

2 ss søt chilisaus

15 blader med koriander

1 ss ketchup

1/2 ts salt

1 laubærblad

4 hele hvite pepperkorn

300 g blåskjell

2 ss hakket gressløk



Fremgangsmåte:

1. Del cherrytomatene i båter. 

2. Finhakk hvitløk og løk, rens og kutt chilipepper i skiver.

3. Varm opå en gryte med 1 ss soyaolje, og fres hvitløk. løk og chili til det blir gyllent.

4. Tilsett cherrytomatene og ketchup, og fres i 20 sekunder til.

5. Tilsett resten av ingrediensen untatt blåskjellene, og gi det et oppkok før blåskjellene tilsettes. 

6. La alt koke under lokk i 2 minutter. Se så etter om blåskjellene har åpnet seg. Hvis de ikke har det så skal det fortsette å koke til de åpner seg. 

7. Kast skjellende som ikke har åpnet seg, og server de dampede blåskjellene fra gryten. 

8. Pynt med gressløk. BON APETIT!

 

Tips:

  • Rens blåskjellene godt: Kast alle som ikke lukker seg når du banker lett på dem. Det sikrer at du bare bruker friske blåskjell.
  • Damp i små mengder: Damp blåskjellene i flere omganger hvis du lager mye – de trenger plass for å åpne seg ordentlig.
  • Ikke kok for lenge: Blåskjell skal bare dampe i 4–6 minutter. Når de har åpnet seg, er de klare.
  • Tilpass med smak: Prøv hvitvin, hvitløk, chili, ingefær eller urter i kraften for ulike smaksvrier.
  • Lag blåskjellsuppe av restene: Bruk kraften og eventuelle skjell som blir til overs dagen etter til en rask og smakfull blåskjellsuppe.
  • Server med godt tilbehør: Brød, aioli og en frisk salat er klassiske følgesvenner som gjør retten komplett.

 

© Mystore.no